گاهی مستاجر تصمیم می‌گیرد ملکی را که در اختیارش قرار گرفته به شخص دیگری اجاره دهد. اما آیا او چنین حقی دارد؟

وکیل - هاتف حسین زاده

همشهری البرز - فتانه احدی : سیده پگاه حسینین وکیل پایه یک دادگستری و عضو مرکز وکلای استان البرز در این باره می‌گوید: در خصوص امکان اجاره ملک توسط مستاجر به شخص سوم باید مواردی را مد نظر قرار داد. براساس ماده ۴۷۴ قانون مدنی، مستاجر می‌تواند مکان اجاراه شده را به دیگری اجاره بدهد مگراین‌که در قرار داد اجاره خلاف آن شرط شده باشد.

آیا مستاجر می‌تواند ملکی را که اجاره کرده اجاره دهد؟

این وکیل ادامه می‌دهد: از آن جهت که در متن ماده ۴۷۴ قانون مدنی، صراحتا بیان‌شده که که مستاجر می‌تواند عین مکان اجاره شده را به دیگری اجاره دهد و از طرف دیگر چون اذن در شی اذن در لوازم آن شی نیز می‌باشد پس در نتیجه به استناد همین ماده مستاجر اولیه می‌تواند عین مستاجره را به مستاجر دوم اجاره داده و تسلیم هم کند.

او می‌افزاید: اما باید در نظر داشت که ماده ۴۷۴ قانون مدنی در مقام بیان اجاره املاک مسکونی، اشیا و ... بوده‌ و قانون عام محسوب می شود اما در مورد املاک تجاری در صورتی که مشمول قانون روابط مالک و مستاجر سال ۱۳۵۶ باشند، مساله برعکس خواهد بود و ماده ۱۰ قانون اخیر الذکر بیان می دارد که : مستاجر نمی‌تواند منافع مورد اجاره را کلا یا جز آن یا به‌نحو اشاعه به غیر انتقال دهد یا واگذار کند مگر این ‌که کتبا این اختیار به او داده ‌شده باشد.

حسینین می‌گوید: هرگاه مستاجر تمام یا قسمتی از مورد اجاره را به غیر اجاره دهد مالک می‌تواند در صورت انقضای مدت یا فسخ اجاره درخواست تنظیم اجاره‌نامه با هر یک از مستاجرین را کند. درصورتی‌که مستاجر حق انتقال مورد اجاره را به غیر داشته باشد هر یک از مستاجرین نیز می‌تواند در صورت فسخ و یا انقضای مدت اجاره اصلی درخواست تنظیم اجاره‌نامه را با مالک یا نماینده قانونی او کند.

او ادامه می‌دهد: البته درمورد ماده ۴۷۴ قانون مدنی مطلب دیگری که مورد توجه می باشد ادامه ماده مذکور است که اشعار می دارد : مگراین‌که در عقد اجاره خلاف آن شرط شده باشد. برای تشریح این قسمت از ماده باید قائل به تفکیک باشیم:
۱. در حالتی که مستاجر تعهد کرده که عین مستاجر را در مدت اجاره به دیگری اجاره ندهد: در این حالت موجر اصلی خیار تخلف از شرط داشته و می‌تواند اجاره اصلی را به استناد این خیار فسخ کند و درخواست تخلیه عین مستاجر را کند و با این اوصاف عقد اجاره دوم منفسخ می‌شود.
۲.در حالتی که موجر مباشرت مستاجر را در استفاده از عین مستاجره شرط کرده باشد: در این حالت منظور از مباشرت بدین معناست که موجر شرط کرده خود شخص مستاجر فقط می‌تواند از منافع عین مستاجره بهره‌مند شود که در این حالت نیز تخلف مستاجر برای موجر اصلی به استناد خیار تخلف از شرط حق فسخ ایجاد می‌کند و با فسخ اجاره اول، به تبع آن اجاره دوم مانند حالت قبل، منفسخ می شود.
۳.حالتی که مستاجر حق انتقال به غیر را حین اجاره از خود ساقط کرده باشد: در چنین حالتی اگر مستاجر تخلف کرده باشد و عین مستاجره را به شخص دیگری اجاره داده باشد اجاره دوم باطل خواهد بود.

کد خبر 828017
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار حوادث

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۸
    2 3
    شرق گدا ها نظری ندارن؟
    • IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۸
      5 2
      خدا شفات بده برو کشکت را بساب غربگدا
  • عباس IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۸
    2 2
    این قانون را درست کنید هر مکانی به یک شخص مشخص اجاره داده بشه به دیگری واگذار نشه در دعوا چنینی تا حالا چندین نفر کشته شدند این قانون فتنه و آشوب به پا می کنه خونه را به کسی دادم الان نگاه می کنم کسی دیگه نشسته این فتنه قانون است درست کرده باید تصحیح کنید
  • عبدالباسط معماری DE ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۸
    3 0
    خیر
  • DE ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۸
    8 0
    چه قانون مسخره ای به خاطر همین قانون مسخره خیلی از مستجرها حتی خونه رو فروختند وفرار کردند نباید قانون چنین حقی را به مستجر بدهد خیلی قانون بدی هست
  • مهران IR ۰۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۹
    6 0
    شما خانه ات را به عنوان مالک یا موجر به مستاجر طیق اسنادی که در بنگاه به امصاء طرفین میرسد و توافق کتبی اجاره میدهید حال چطور ممکن است دوباره مستاجر شما آن خانه را به فرد دیگری مثلا شاید مبلغ بالاتری اجاره بدهد و حالا مالک باید با کدام مستاجر رودرو شود این یعنی. ترویج بی قانونی و ایجاد مشکلات برای مردم ؟
  • US ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۹
    5 0
    تا کی باید شاهد این چرندیات باشیم . چند نفر بنشینند و این قوانین را به زبان آدمیزاد دوباره نویسی کنند .
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۹
    3 0
    چه قانون !!!صاحب ملک باید بدود تا به ملک خود برسد چون مستاجر ین صاحب ملک را به رسمیت نمی شناسد او سلسله وار از دیگری ملک را اجاره کرده
  • رضا IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
    0 0
    اشتباهه این نظر باید مالک خانه رو اجاره بده.